Shows

©ADLO

Pedaleando Hacia El Cielo

Bij het vallen van de duisternis vertelt Pedaleando Hacia el Cielo, of kortweg Pedaleando, een betoverend liefdesverhaal. Het verhaal omarmt de samenzijn tijdens donkere dagen en belicht engelen die balanceren tussen hemel en aarde. Pedaleando Hacia el Cielo, wat ‘fietsen in de hemel’ betekent, brengt mensen bijeen en schenkt hoop.

In deze luchtvoorstelling worden liefdesverklaringen herschreven door beweging, een ademhaling, een woord en een lied. Een meeslepende mix van filmische beelden, licht, zang, dans en live muziek dompelt het publiek onder in een betoverende ervaring.

De stad zelf fungeert als het gepaste decor voor deze voorstelling, waarbij filmbeelden op ingenieuze wijze worden geïntegreerd om een scala aan poëtische droombeelden te creëren.

©Lexooo

©Eric-Danhier

Garden of Angels

In de luchtvoorstelling Garden of Angels staan lichtheid en vrolijkheid centraal. De voorstelling is gebaseerd op een bruiloft waarop het bruidspaar hun liefde viert, omringd door muzikanten, dieren en sprookjesachtige figuren. Geïnspireerd door de geschiedenis, waar een bruidsboeket sterke kruiden bevatte om boze geesten te verdrijven, worden engelen het grote cadeau voor het bruidspaar, die het publiek met hun energie ontroeren.

Theater Tol brengt een spannend spektakel vol vuur, warmte en sensualiteit, waarin werkelijkheid en fantasie versmelten tot een poëtisch geheel, met nederdalende engelen uit de hemel.

©Eric_Danhier

© Benjamien Lycke

Parade

Bike Parade

Betoverende fietsobjecten, elegante dansers en witte verschijningen rijden door de straten en laten het publiek wegdromen.  De danseressen bewegen in hun feeërieke kostuums op muziek van Theater Tol. Wanneer de fietsen stoppen, begint een impressionante dans act met adembenemende kostuums en attributen Bike Parade is een sprookje, een droom die uitwaaiert naarmate de parade voortvloeit. Deze voorstelling kan gespeeld worden in daglicht, maar is ook wonderlijk mooi met belichting bij valavond.

Mariage Fantastique

Mariage Fantastique zegt iets over de liefde. Muzikale bruidegoms begeleiden de zwevende, lichtgevende bruiden. Het is een parade met poëtische beelden en klanken; een fanfare met blazers en percussionisten. De originele, poëtische taal van Theater Tol komt weer tot leven. Het publiek wordt overspoeld door melodieën, beïnvloed door verschillende culturen en tradities.

MariageFantastique_HR_©FotografieLexooo

©Tom Van Ghent

Hotel Watercage

Hotel Watercage is een bijzondere openluchtvoorstelling van Theater Tol, die het gevecht tussen het hoofd en het hart symboliseert. Ondersteund door live muziek, acrobatische dansfrases en een uitgekiende scenografie nemen de personages je mee in hun verhaal. De hoofdpersonages van Hotel Watercage lijken elkaar definitief kwijt te zijn. Door de afwezigheid van de ander komt het leven in een ander perspectief te staan. De geliefden houden vast aan hun afscheid. Ze zijn elkaar kwijtgeraakt en zien al lang de schoonheid niet meer in elkaar. Ze moeten elkaar opnieuw leren bekijken en ontdekken. Zo kunnen ze elkaar nieuw leven inblazen en pas dan kunnen ze samen het geluk ervaren.

En ze zijn niet alleen in hun zoektocht. In Hotel Watercage zijn er meer mensen op de dool. Niet alleen omdat ze de aangegeven route niet hebben gevolgd, maar vooral omdat ze zichzelf helemaal uit het oog verloren zijn. Hierdoor missen ze de aansluiting met anderen. De omgeving bekijkt hen van grote afstand, veroordeelt hen, ontneemt hen de vrijheid en plaatst ieder individu vervolgens in totaal isolement. Ondanks de uitzichtloze situatie ondernemen de verworpenen verwoede pogingen om weer grip te krijgen op de werkelijkheid. Ze willen hun vrijheid heroveren en transformeren hun volslagen eenzaamheid tot een loutering waarvan een helende kracht uitgaat. Ook het besef dat je zelfs in gevangenschap niet alleen bent, sterkt hen in de overtuiging om de situatie te keren. De zielsverwanten vinden elkaar uiteindelijk en samen strijden ze om de sleutel tot het geluk weer in handen te krijgen. Ze geven niet op en blijven vechten om zich te bevrijden van de zwarte vogels in hun hoofd, totdat ze zich uiteindelijk definitief ontdoen van hun verleden.

Zelfs de zwarte demonen maken een ontwikkeling door in Hotel Watercage. Ze ervaren aan den lijve hoe het voelt wanneer je afgewezen wordt en buiten de groep komt te staan. De demonen worden geconfronteerd met de gevolgen van hun eigen handelen, wat leidt tot een ander inzicht. Hierdoor geven ze zich uiteindelijk gewonnen, leggen ze hun wapens neer en maken ze opnieuw verbinding met de andere bewoners van Hotel Watercage.

Het verhaal culmineert in een krachtige finale waarin iedereen naar grote hoogtes stijgt en het water hen voorziet van kracht om verder te groeien. Na afloop voelen de toeschouwers zich gelukkig en hoopvol, doordrongen van de kracht van vrijheid en water.

Tarta

Tarta is een betoverende drijvende installatie in de vorm van een taart, waarop filmbeelden worden geprojecteerd. We dompelen je onder in een moment van rust en stilte. Neem de tijd, ga even zitten en laat je betoveren. Geniet van een zintuiglijke ervaring, waarbij beeld en geluid samenkomen en je dichter bij de natuur brengen. De voorstelling vertaalt poëtische gevoelens naar prachtige filmische beelden, betoverende dans en prachtige muziek. Het is een unieke belevenis die je meevoert naar een wereld vol verwondering en schoonheid.

Tolworld

Ronddolen in een andere wereld, een wereld van muziek, dans en film. Een poëtisch universum. En dat in je eigen stad. Dat kan. Misschien ook in uw stad. In april 2022 ging de meest recente productie van Theater Tol in première in Leeuwarden. Drie avonden na elkaar kon het publiek genieten van Tolworld. In de Friese hoofdstad had Theater Tol drie avonden een eigen universum gecreëerd. In overleg met het stadsbestuur had Theater Tol een wandelroute uitgezet langs een kanaal, een park en een meer. Drie uur lang kon het publiek letterlijk door de magische wereld van dit theatergezelschap stappen.


Onderweg gebeurde er van alles: engelen die zweefden boven het water, installaties die achter een hoek op je stonden te wachten, een zangeres die uit de hemel op je neerdaalde, fietsers die door de lucht fietsten en danseressen die opdoken boven je hoofd en je meenamen in hun bewegingen.


In totaal bezochten meer dan honderdduizend mensen Tolworld. En het publiek was enthousiast. Zo schreef een journalist van Rondom Leeuwarden een artikel met de titel “Theater Tol, een wervelend succes”.

Tolworld is een avondvullende wandeling waarin de voorstellingen doorlopend gepresenteerd worden. Het publiek heeft drie uur de tijd om verschillende hoogtepunten te zien uit bestaande voorstellingen van Theater Tol zoals Life of Tree, Bike Parade, Hotel Watercage, Pedaleando Hacia el Cielo en Garden of Angels. Je bepaalt als toeschouwer je eigen volgorde en je eigen tempo.

Wil je een bepaalde spectaculaire scène nog eens zien? Dat kan. Wil je even terugkeren naar je vertrekpunt omdat je daar het getoonde nogmaals wilt ervaren? Dat kan. Heb je wat meer tijd nodig om het getoonde te verwerken? Geen probleem.


Theater Tol maakt deze voorstelling speciaal voor uw stad of voor uw festival. Een avond Tolworld is even weg van de werkelijkheid. Je komt in een poëtische wereld vol verlangen, heimwee, fantasie, verbondenheid en hoop. Na afloop keer je als publiek met vertrouwen en een glimlach weer terug naar huis.


Het thema van Tolworld is zeer actueel: mensen die graag bij elkaar willen zijn, maar elkaar moeilijk kunnen bereiken. Tijdens Tolworld bewegen engelen zich tussen hemel en aarde, trappen fietsers door de lucht en stijgen dansers tot grote hoogtes. Er wordt gewerkt met licht, filmbeelden, zang, dans en kostuums. De voorstellingen van Theater Tol zijn voor het publiek altijd gratis toegankelijk en vinden in de avonden plaats op een speciale locatie.

Het bijzondere aan Tolworld is dat het een inclusieve voorstelling betreft. In totaal wordt Tolworld gedragen door meer dan honderd mensen. Slechts vijftig van hen zijn medewerkers van Theater Tol, terwijl alle anderen uit de stad of regio komen waar Tolworld te zien zal zijn. De theatermakers gaan dus voor deze voorstelling een samenwerking aan met vrijwilligers en artiesten uit de betreffende stad. Zij worden actief bij het project betrokken en zullen tijdens de voorstelling ook in de schijnwerpers staan. Zo krijgen zij een unieke kans om samen te werken met professionele artiesten. De lokale medewerkers ondersteunen zowel logistiek, technisch als artistiek. Denk hierbij aan dansers uit een lokale dansstudio die een wezenlijk onderdeel worden van de voorstelling, of aan vrijwilligers die gekleed en gecoacht worden door Theater Tol en vervolgens een belangrijke rol opnemen binnen het geheel. Uiteraard zal het technische gedeelte (kraan, licht en geluid) ook grotendeels lokaal verzorgd worden.


Tot slot willen we u nog meegeven dat het opmerkelijk was dat de bezoekersaantallen gedurende de drie avonden stegen: De eerste avond waren er 25.000 toeschouwers, de tweede avond 35.000 en de laatste avond 55.000. Veel bezoekers kwamen zelfs meerdere avonden kijken, anderen waren zo enthousiast dat ze de volgende avond terugkwamen met familie en vrienden. Na afloop van de drie dagen schreef de Leeuwarder Courant dan ook: “Meer dan honderdduizend mensen omarmen Theater Tol.”