Over ons

Theater Tol werd in 1998 opgericht door Lot Seuntjens. Gedurende 25 jaar was Antwerpen de uitvalsbasis voor dit internationaal gezelschap, gekend voor zijn multidisciplinaire voorstellingen.

Het gezelschap gebruikt beelden, spel en muziek, nauwelijks gesproken tekst. Theater Tol werkt gedetailleerd, poëtisch, en communiceert door middel van een originele en ongewone visuele en muzikale taal. Theater Tol schept een wereld vol verwondering en schoonheid, waarin werkelijkheid en fantasie met elkaar versmelten.

Het gezelschap bestaat uit een vaste kern, die per productie wordt samen gebracht: costumière, dramaturg, geluid- en licht technici, ontwerpers, componisten, video-editors, productieleiders, muzikanten, dansers, acteurs en actrices. Het gezelschap speelt niet in de conventionele theaterzalen, maar geeft de voorkeur aan ‘ongewone’ locaties: de site van een oude fabriek, een park, een marktplein, een strand of de oever van een rivier. ’s Zomers en ’s winters wordt in openlucht gespeeld. Soms worden voorstellingen op maat gemaakt voor een locatie of in samenwerking met andere kunstenaars en theatergezelschappen.

Het gezelschap trad reeds op in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Andorra, Griekenland, Roemenië, Letland, Kroatië, Polen, Zwitserland, Monaco, Rusland, Israël, Singapore, Indië, Ibiza, Costa Rica, Mexico, Brazilië, Japan, Chili, Taiwan, Thailand, Zuid-Korea, Australië en Canada.

In september 2023 werd de leiding overgedragen aan een nieuw team: Talitha, Benjamien en Lukas. Zij zullen samen het gezelschap nieuw leven in blazen door zowel de huidige producties te blijven draaien als nieuw werk te creëren. Ze zijn sterk ontwikkeld binnen hun eigen vakgebied en tegelijk ook heel complementair. Meer over hen lees je hier.

©ADLO